Herfstverbeelding met werken van Greet Mertens en Rit Proost. Van zaterdag 16 september tot en met zondag 15 oktober 2017 stellen Greet Mertens en Rit Proost ten toon in het Bezoekerscentrum Landschap De Liereman.Toegankelijk tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum: van 13 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 18 uur.
Greet: “Vertrekkend van de verwondering dat alle ogen anders kijken en dat dus ook elk beeld gekleurd wordt door andere gevoelens, zowel bij mezelf als bij de toeschouwer, geef ik steeds mijn eigen innerlijke beleving weer van een bepaald moment. Zo ontstaat er een persoonlijke realiteit die aan de hand van kleuren, vormen, contrasten, ritme, licht … wordt gemetamorfoseerd in ‘verbeelding’, die kan gaan van figuratief tot abstract.”
Rit: “In mijn streven naar harmonie en eenvoud wil ik vormen scheppen, uit steen of klei, als uitdrukking van mijn innerlijk leven. Een dialoog tussen vorm en materie. Het gaat om de kleine verwondering die ontstaat als we het proces aangaan. Een boeiend proces, waarbij we alle zintuigen aanspreken en het genietend creëren centraal staat. Soms lukt dat, soms is het ook een worsteling. Maar worsteling en vrede zit in de mens. Het is aan ons hoe we de dingen bekijken. Wij bepalen de werkelijkheid. En dan komt er plotseling, na momenten van intensief zoeken, een gevoel van rust over me heen. Een verrijking.”
“In de kunst is eenvoud geen doel. Maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen – ondanks zichzelf – tot eenvoud.” (Constantin Brancusi)