Verslag van het fotocafé van 22/11/2018

 

Aanwezig :  10 leden  (verontschuldigd : Ilse, Peter en Jos)

 1. Tonen en bespreken van foto’s uit de reeksen :

Ravelse Gewestbossen en Kijkverdriet

Moeder en jong(en)

Vakantiefoto’s

 1. Pauze
 2. Mededelingen en variaronde:
 3. Er wordt van verschillende zijden beroep gedaan op onze fotografen voor het aanleveren van foto’s :
 4. Marc Smets, conservator Turnhouts Vennengebied, zoekt mooie –eventueel artistieke- foto’s die de schoonheid van het Vennengebied en zijn fauna illustreren. Deze foto’s zullen verschijnen in een boek over het Vennengebied. Wie het voorbije jaar nog mooie foto’s maakte in het vennengebied, mag zijn mooiste foto’s naar mij doorsturen.  Ik heb natuurlijk ook nog jullie foto’s van onze presentatie over het Vennengebied van vorig jaar. Ik kan daaruit ook al foto’s selecteren, tenzij iemand bezwaar maakt tegen het gebruik van zijn/haar foto’s.  Gelieve dit dan te laten weten.

(De namen van al die foto’s zijn veranderd tijdens het maken van die presentatie. Ik kan niet meer achterhalen van wie welke foto precies is.  Misschien is het goed dat iedereen nog eens terug gaat zoeken in zijn collectie naar zijn beste foto’s om ze dan door te sturen. Ik vermoed dat in het boek zeker de namen van de fotografen zullen vermeld worden.

 

 1. Eind februari ( zaterdag, 23 februari !!!) t wordt in het boshuis een foto-avond ingericht met als thema : Impressies  van onze Kempense  natuurrijkdom.  Richard heeft ons gevraagd daarvoor foto’s aan te leveren, digitaal, over landschap, weer, seizoenen, fauna en flora uit onze regio (De Kempen ) .  We zullen er ook een reportage van maken met muziek (naar het voorbeeld van onze presentatie Turnhouts Vennengebied).  Iedereen kan al beginnen met selecteren van zijn mooiste foto’s, want maart zal er snel aankomen.
 2. In het natuurpuntmuseum wordt op dit moment een tentoonstelling voorbereid rond ‘Beestige bruggen’. (ecoducten, dassentunnels, amfibieëntunnels, …) Daarbij komen ook foto’s van de dieren die op de weg sneuvelen door het verkeer. Van die dieren zullen ook foto’s opgehangen worden , de dieren in gezonde staat.  Ik houd jullie op de hoogte van welke dieren er precies foto’s verwacht worden maar mogelijk  zullen dat al zijn : egel, kerkuil, pad, kikker, eekhoorn, houtduif, bunzing, steenmarter, fazant, konijn, haas, vos , das    . Als je foto’s hebt van deze soorten… houd ze al klaar in een apart mapje.   Instructies volgen nog. De tentoonstelling zou tegen 1 januari 2019 openen. Wij leveren de foto’s digitaal aan, het museum laat ze afdrukken, allen op hetzelfde formaat.
 3. Opmaak agenda 2019 :

Volgende foto-excursies zijn gepland :

20 januari : Loonse en Drunense duinen  Udenhout (NL)

24 maart : Grootenhoutbos Vosselaar/gierle

1 mei : Beeks Bergen safaripark : Hilvarenbeek (Nl)  daguitstap

16 juni : Ekstergoor   (Rijkevorsel)

11 augustus :  Elsakker  (Meerle)

17 november : Visbeekvallei : Lille

Thema’s waarrond we het jaar door foto’s kunnen maken en die in 2019 aan bod zullen komen :   In volgorde van behandeling in de fotocafe’s :  1. Zwart/wit fotografie

 1. vorst en/of nevel
 2. Kleuren
 3. Stillevens van de dood

Van deze laatste 2 thema’s kan je voorbeelden vinden als je klikt op de volgende 2 linken :Zo weet je meteen wat er precies verwacht wordt.

Kleuren : https://www.natuurfotografie.nl/10-natuurfotografen-over-kleur/?utm_source=nieuwsbrief_nf&utm_medium=email&utm_campaign=nf_23102018&utm_content=textlink

Dood :  https://www.natuurfotografie.nl/18-stillevens-dood/?utm_source=nieuwsbrief_nf&utm_medium=email&utm_campaign=nf_02102018&utm_content=textlink

 

Data fotocafés in 2019 :

28 februari :   thema ‘s : zwartwit fotografie   –     Loonse en Drunense Duinen

16 mei :   thema’s :  vorst en/of nevel    –  Grootenhoutbos  –  Beekse Bergen

5 september :  thema’s :  Ekstergoor  –   Elsakker  –  Kleuren

28 november :   thema’s :  Stillevens van de dood   – Visbeekvallei